file:///C:/Users/90530/Downloads/google3748ff7ffb926725.html 2022 'YE YOL ALIRKEN, KENDİNE BİR KAÇ SORU SORMAYA NE DERSİN?
top of page

2022 'YE YOL ALIRKEN, KENDİNE BİR KAÇ SORU SORMAYA NE DERSİN?

Psikoloji profesörleri Baumeister, Vohs ve Oettingen , Pragmatik Araştırma üzerine yayınladıkları çalışmalarında , “Günümüzde, geçmiş gelecekten daha bilinebilir, ama insanlar geçmişten çok gelecek hakkında düşünüyorlar” diyor . “Her iki gerçek de geleceğin değiştirilebileceği, ancak geçmişin değiştiremeyeceği ilkesinden kaynaklanmaktadır” diye devam ediyorlar. Belki de bu yüzden yeni yıl yaklaşırken, “bu yıl hangi dersleri aldık?” diye sorgulamak yerine, yeni yıl kararlarımızı kendimize sormaya daha meyilliyiz. Başka bir deyişle, daha iç gözlem yapmadan önce araştırma yaparız. Pragmatik araştırma, kişinin ne olmasını istediğini hayal ederek ve aynı zamanda engelleri de göz önünde bulundurarak, arzu edilen sonuçları getirecek eylemleri haritalamak ve yönlendirmek için gelecek hakkında düşündüğü süreçtir. Ancak sorun şu ki, ilk iç gözlemden önce beklentiye girdiğimizde, olup bitenleri düşünmeden önce gelecek için plan yaptığımızda, duygularımızı ve düşüncelerimizi işlememize izin vermeyerek kendimize çok büyük bir kötülük yapmış oluyoruz. Basitçe söylemek gerekirse, iç gözlem, kişinin kendi düşünce ve duygularını incelemek için içe bakmayı içeren bir süreç. 'Deneysel Kendini Gözlemleme' olarak da bilinen bu terim, ilk olarak psikolog Wilhelm Wundt tarafından geliştirilen ve insanları kendi düşüncelerinin içeriğini dikkatli ve nesnel bir şekilde analiz etmeleri için eğitmeyi içeren bir araştırma tekniğini tanımlamak için kullanıldı . Her yeni yıl öncesi kendiniz için yapacağınız en güzel şey, alan açmak ve bazı sorular sormaktır. Sizlere bir kaç soru bırakıyorum. Bu sorular size sizi ve geleceğinizi anlatacaktır. ✔️Bu yıl için en müteşekkir, minnettar olduğum 5 şey? ✔️Hayatımda bu yıl gerçek somut olarak ilerleme kaydettiğim alan neydi? ✔️ Bu yıl yaptığım gurur duyduğum ve kendimi takdir ettiğim 3 başarı neydi? ✔️ Bu yıl arkadaşlık, dostluklarını takdir ettiğim 3 kişi kimdi? ✔️ Karşılaştığım en büyük mücadeleler ve bana öğrettikleri? ✔️ 5 yıl önce neredeydim? Şimdi neredeyim? ✔️ Bundan 5 yıl sonra nerede olmak istiyorum?

✔️ Bundan 5 yıl sonra nerede olmak istiyorum?

✔️ Hangi değerlerim, Vizyonumda olacak?

✔️ Bu yıl elde etmek istediğim 3 şey? Başarmak için kendime nasıl bir sistem kurabilirim?

✔️ Şu anda tutunduğum ve sağlığıma hizmet etmeyen düşünce nedir? Neden ona tutunuyorum ve onun yerine hangi güçlendirici olumlamaları koyabilirim?

✔️Hayatımdan çıkarmaya çalıştığım kötü bir alışkanlık seçsem bu ne olurdu? ve onun yerine koymak istediğim, katkı sunacak yeni bir alışkanlık ne olabilir?

✔️ Gelecek yıl için daha çok yapmak istediğim üç şey nedir? Onlara nasıl daha fazla zaman ayıracağım?

✔️ Yeni yılda her sabah uyandığımda kendime neleri hatırlatayacağım?


Soruların gücü büyüktür. Yeni yıl bizlere paradigmalarınızı farkederek dönüştürmek için, yepyeni fırsatlar sunan aydınlık bir kapı açar. Eğer istersek bu mümkün ;)

Seçim sizin, o kapıyı aralamak elimizde.

Hepinize gönlünüzce sağlık ve afiyetle sevdiklerinizle değer yaratan, katkı sunan bir yıl olmasını diliyorum :)



44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page